pondelok 16. septembra 2013

O básnikoch, ich stretnutiach a básňach na ich stretnutiach (krátko)

Radka Štěpánka brnenské poeziechtivé publikum už mohlo spoznať niekoľkokrát, napríklad aj na našom prvom autorskom čítaní. Okrem svojich textov však do básnického poľa (nech už) prispieva organizáciou víkendového stretnutia básnikov a autorského čítania spolu s Vojtěchom Kučerom (tiež básnikom, napríklad super toto tu http://www.nehybnost.cz/). Aby príroda južných Čiech nebola málo, čítanie sa odohráva rovno v parku zámku Kratochvíle pri Netoliciach.


Festival má názov Děkujeme za vaše básne a ročník 2013 bol už tretím v poradí. Okrem súhrnného predstavenia väčšieho počtu tvoriacich autorov netolickému publiku slúži najmä k vzájomnému spoznaniu sa a inšpirácii samotných autorov. Prechádzky v okolí zoznamujú účastníkov s prírodou a históriou kraja, ktorý ovplyvnil tvorbu nejedného literárneho velikána, spomínajúc aspoň Karla Klostermanna. Kto ale boli tí tajomní básnici pozvaní na uzavreté stretnutie? 

Štěpánek a Kučera vyberajú podľa svojho vkusu každý rok dvadsať prevažne česky píšúcich autorov, niekoľko zo Slovenska. Tí, ktorí súhlasia s príchodom do Netolíc sú potom učastníkmi festivalu. Marketingovými ťahačmi boli tohto roku víťazi Magnesie Litera Radek Fridrich a Jakub Řehák, druhý menovaný sa však na poslednú chvíľu nedostavil. Bez ohľadu na marketing však organizátori vkusom sebe vlastným hľadajú autorov najmä kvalitných a takých, ktorých poetika je im samým blízka, čo sa nakoniec odrážalo vo atlmosfére veľmi harmonickej skupiny ľudí rôzneho veku a skúseností. Pomyslené krajnice tvorili svojrázny Jiří Staněk, jeden z najväčších juhočeských súčasných básnikov s undergroundovou pamäťou (a trochu aj identitou), aj mladučká Alžběta Luňáčková, opavská nádejná poetka, ktorú už teraz hýčkajú starší literárny kolegovia pre jej veľký talent. Harfové tóny dopĺňali básne Petra Maděry a haiku Víta Erbena. Prírodu južných Čiech s novou zbierkou predstavil aj Pavel Zajíc. Osobne ma najviac zaujala intenzita básní Aleša Kauera, v Jihlave pôsobiaceho básnika, výtvarníka a vydavateľa (http://kauer.cz/). Pri tomto výčte nemožno nespomenúť, že jedným s čítajúcich bol aj organizátor a prispievateľ Bílenabielom, Petr Mezihorák, ktorého ale z nedostatku odstupu nemôžem hodnotiť. 
Ďakujem organizátorom za možnosť zúčastniť sa. Pre všetkých tu bude o rok Děkujeme za vaše básne 2014 a určite bude stáť za návštevu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára